بلیدر اکومولاتور

اکومولاتور چیست؟

اکومولاتور (انباره)یک مخزن تلفیقی از گاز(گاز بی اثر زیرا در فشار بالا اکسیژن و روغن میتوانند واکنش دهد و انفجار حاصل شود) و مایعات است که در سیستم های هیدرولیکی استفاده میشود و نوسانات فشار مایعات در سیستم را به وسیله ی گاز تعدیل می بخشد .

مکانیسم کلی این سیستم جدا از نوع اکومولاتور بر اساس قانون بویل ماریوت (تغییرات p & v in T=cte)و اصل تراکم پذیری سیالات است

بدین صورت که مایعات در سیستم با تقریب خوبی میتوان گفت بر خلاف گاز ها تراکم ناپذیرند و هر نوسان فشاری ناگهانی که مایع داشته باشد مستقیم به سیستم و تجهیزات وارد میشود  که این مشکل بسته به شرایط با قرار دادن یک اکومولاتور( یا مخزن ازت) حل می شود.

اکومولاتورهای گازی (اکومولاتور گاز فشرده ، اکومولاتور های شارژ گازی ، اکومولاتور هیدرو پنوماتیک)به دو دسته ی زیر تقسیم می شوند :

غیر مجزا : این اکومولاتور ها به صورت عمودی نصب می شوند .

مزیت آن این است که توانایی دریافت حجم زیادی روغن دارد و قیمت ارزان و از معایب آن این است که جدا کننده ی فیزیکی بین گاز و مایع وجود ندارد و مشکلاتی نظیر کاویتاسیون ایجاد می کند و همین طور در دبی های خرجی بالا استفاده نمیشود.

مجزا :با توجه به جدا کردن گاز و مایع  پرمصرف تر و کاربردی تر است .

اکومولاتورهای گازی مجزا به سه دستهی پر مصرف :

-پیستونی : در دمای پایین یا بالا کاربرد دارد .

-دیافراگمی : در ظرفیت های کم کاربرد دارد .

-بلیدری : عکس العمل سریع در برابر شوک و نوسانات فشار

تقسیم میشوند .

اکومولاتور پیستونی :

در این اکومولاتور ها پیستون در نقش جدا کننده ی مایع و گاز است  .این اکومولاتور در دماهای بسیار بالا و یا پایین تا ظرفیت کاربرد دارند با توجه به مشکلاتی که اب بندی این پیستون ها دارد باید در فاصله های زمانی معین شارژ شوند و در مواردی استفاده شوند که اختلاط مایع و گاز دارای حساسیت نباشد

این اکومولاتور های گران نمیتوانند در همه سایز  طراحی مورد استفاده قرار گیرند و به دلیل کاسه نمد هایی که برای اب بندی در ان ها استفاده شده اند در فشار های پایین با توجه به اصطحکاکی که دارند سرعت پایینی در پاسخ گویی دارند .

اکومولاتور دیافراگمی :

این اکومولاتور غالبا برای ظرفیت های کم استفاده میشود و از یک صفحه ی لاستیکی (دیافراگم) که بین دو نیم کره ی اکومولاتورکه به صورت الکترونی و دقیق جوش خورده است ، قرار می گیرد ، تشکیل شده است .این دیافراگم وظیفه ی جدا کننده بین گازمتراکم شونده (غالبا ازت یا نیتروژن ) و مایعی که در سیستم جریان دارد را بر عهده دارد و توسط شیری شارژ و دشارژ میشود و بدین وسیله فشار روغن را تنظیم میکند .

  • انرژی بالا ی ذخیره سازی نسبت به وزن کم دلیل استفاده این اکومولاتور در صنعت هوا فضا است .
  • برای ظرفیت های پایین استفاده میشود حداکثر تا 4 لیتر
  • در صنایع کشاورزی و راه سازی کاربرد دارد .
  • نسبت تراکم هشت به یک دارند
  • عکس العمل عالی در برابر تغییرات ناگهانی فشار مایع
  • قیمت مناسب
  • وزن کم
  • جذب عالی شوک ها و کاهش لرزش سیستم
  • برای مایعات معمولی با چسبندگی کم مناسب است .
  • جنس نیتریل ان میتواند مایعی با دامنه ی دمایی 10- تا 80 درجه ی سانتی گراد را تحمل کند. (با تغییرر جنس این دامنه گسترده تر میشود. )
  • در فشار 150 الی 350 بار استفاده میشود.
  • احتمال نشت گاز به داخل جریان مایع و یا بلعکس وجود دارد .

اکومولاتوربلیدر ( تیوبی ، بادکنکی یا کیسه ای )

پر مصرف ترین نوع اکومولاتور ها، اکومولاتور بلیدری است . که در فشار های بالا و در صنایع هیدرولیک کاربرد دارد.

از چهار قسمت تشکیل شده است ؛ محفظه ی فولادی که بسته به فشار می تواند یک تکیه و با استفاده از جوش باشد – تیوب لاستیکی که با توجه به مشخصات محیط میتواند جنس های مختلف داشته باشد- شیر گازی که فشار گاز داخل بلیدر را تنظیم می کند و شیر فنری که مانع از خروج بلیدر در فشار منفی می کند .

مشخصات و مزایای این اکومولاتور :

جنس محفظه ی اکومولاتور اغلب فولاد ضد زنگ و آلومینیوم می باشد و جنس بلیدر این اکومولاتور ها اغلب NBR  ، HNBR ، VITON ، IIR و … می باشد.

این اکومولاتور ها در ظرفیت .5 تا 500 لیتر و تا فشار 1000 بار کارایی دارند .

سرعت پاسخگویی بالا و تخلیه ی سریع

هزینه ی نگهداری پایین و عمر بالا(بسته به سیکل و شرایط کاری دارد ولی به طور معمول حدود 10 سال عمر مفید دارد و بعد از ان فقط با تعویض بلیدر میتواند با بازدهی بالا به کار خود ادامه دهد.)

دفعات تخلیه و شارژ زیاد

عدم اختلاف فشارمایع (روغن) و گاز (نیتروژن)

عدم اختلاط بین گاز و مایع

قابلیت اتصال سریع

برای انتخاب دقیق ما به اطلاعاتی مانند : فشار کاری سیستم ، ظرفیت حجمی گاز ، ماکسیمم دبی روغن ، جنس روغن ، دامنه ی دمایی روغن  نیاز داریم .

عملکرد این اکومولاتور به این صورت است که مخزن روغن که غیر قابل تراکم است را با گاز نیتروژن که داخل بلیدر است شارژ می کنیم تا فشار گاز برابر با فشار روغن درسیکل شود . در نتیجه به دلیل تراکم پذیری گاز هر جا که فشار روغن دچار نوسان شد با افزایش یا کاهش حجم بلیدر دبی روغن تنظیم می شود .

بلیدر اکومولاتور